Intrebarea care este probabil in mintile multor consumatori de energie in ultima perioada. Raspunsul este mai complicat decat pare la prima vedere. Nu, cresterea nu este generata de furnizorii care doresc sa isi maximizeze profitul, ci de un cumul de factori prezenti la nivel global. Cresterile din domeniul energiei nu au loc doar in Romania, ci in multe alte locuri de pe glob. In intreaga Europa au avut loc in ultima jumatate de an cresteri constante si chiar agresive am putea spune in anumite perioade. Asadar nu este ceva localizat doar in tara noastra.
Principalii factori care au starnit si sustinut aceste cresteri sunt cei mentionati in cele ce urmeaza:
- Cresterea pretului gazelor naturale
In primul rand trebuie sa intelegem de ce o crestere a pretului gazelor naturale poate influenta pretul energiei electrice. Foarte simplu si probabil usor de intuit, gazele naturale sunt utilizate in centralele de productie de energie electrica avand ca si combustibil gazele naturale. Deci, cand creste pretul gazelor naturale, creste in o anumita masura si pretul energiei electrice.
Cresterea pretului gazelor naturale a fost cauzata la randul ei de o serie de factori, cum ar fi spre exemplu: cresterea cererii pentru aceasta resursa in forma lichefiata (gaze naturale lichefiate – GNL sau LNG) din partea tarilor asiatice; o iarna 2020-2021 prelungita, cu temperaturi medii anormale pe masura ce s-a intrat in primavara, fapt care a dus la extragerea din depozitele din Europa a unor cantitati uriase de gaze pentru acoperirea consumului; cantitati semnificativ mai mici de gaze naturale importate in Europa de la producatori precum Gazprom; cresterea consumului de gaze naturale odata cu revenirea economiilor intr-un ritm destul de alert; etc.
2. Cresterea consumului de energie la nivel global
Cum scriam mai sus, odata cu eliminarea restrictiilor impuse de pandemia de COVID, cererea pentru diverse produse si servicii a crescut, ceea ce a dus la o revenire alerta a economiilor, deci implicit o revenire a consumului de energie. Aceasta revenire a consumului a surprins destul de multi actori din pietele de energie si a creat un dezechilibru intre cerere si oferta, dezechilibru care e normal sa duca la o crestere de pret.
3. Cresterea impresionanta a pretului pentru certificate de emisii de CO2 ( EUA)
Daca luam in calcul faptul ca pretul energiei electrice in Germania este in ultima perioada influentat aproape 1 la 1 de pretul EUA (Corelarea intre pretul energiei din Germania si pretul EUA este de aprox. 0,8 in ultimele 12 luni), putem deduce ca orice crestere de aproximativ 1 euro a pretului EUA, duce la o crestere de aprox 0,8 euro a pretului energiei in Germania, daca alti factori nu „anuleaza” acest efect. Si mentionam ca piata de energie electrica din Romania este influentata in o anumita masura de preturile energiei din tarile europene, intrucat piata de energie din Romania este interconectata cu alte piete din Europa in mod direct si indirect (prin pret). Asadar, avand in vedere ca pretul EUA a crescut de la o medie de aproximativ 24 euro in anul 2020, la aproape 60 euro in iulie 2021, inseamna ca este rational sa observam o creste masiva a pretului energiei electrice ca urmare a cresterii pretului pentru EUA.
4. Productie scazuta din surse regenerabile ieftine
Un alt factor il reprezinta productia relativ redusa de energie electrica din surse regenerabile, cu accent pe centralele eoliene, in cursul primei jumatati din anul 2021. Avand in vedere ca aceste centrale de producere a energiei reprezinta o sursa de energie „ieftina”, precum si faptul ca lispa energiei produse de catre acestea duce la necesitatea de a „activa” centrale electrice care produc energie „scumpa” din surse traditionale ( de ex. carbune), e destul de limpede ca o productie scazuta din surse regenerabile va duce la o usoara crestere a preturilor energiei.
5. Cresterea preturilor petrolului si carbunelui
Din nou foarte evident, petrolul si carbunele au un impact semnificativ in domeniul energiei, ceea ce inseamna ca modificarile de pret suferite de acestea vor influenta costurile de productie a energiei electrice, deci, in consecinta pretul de vanzare a energiei electrice. Pretul petrolului a galopat incepand cu anul trecut cand a cunoscut chiar si valori negative in contextul pandemiei, atingand peste 75$/baril ( petrolul WTI), in timp ce carbunele a recuperat scaderea din ultimii ani, crescand de la putin peste 50$/tona in anul 2020, pana la aproape 90$/tona in Iulie 2021.
Cu siguranta mai sunt si alti factori care contribuie la aceste preturi „neobisnuite”, insa tindem sa credem ca aceste preturi vor deveni noua normalitate in urmatorii ani, pana cand vom vedea relaxari mai semnificative ale preturilor.