Factorii care au purtat preturile la nivelurile record din prezent sunt multi, fiecare influentand in o oarecare masura preturile. Dintre toti exista insa doi factori care au puterea de a cobori preturile aproape cu aceeasi viteza cu care au urcat. Cei doi factori sunt vremea, respectiv exporturile de gaze spre Europa. 

De ce spunem vremea? E simplu, pentru ca asa cum iarna 2020-2021, fiind una prelungita, a golit depozitele europene de gaze naturale, ducandu-le la nivelurile cele mai scazute din ultimii ani, o iarna 2021-2022 blanda si relativ scurta va elimina foarte mult din tensiunea prezenta in piata de energie. Acest lucru, natural, va duce la o scadere a cererii de gaze naturale, ceea ce va duce la o scadere a pretului pentru gaze naturale. Sa nu uitam ca gazele naturale sunt folosite in foarte multe centrale de producere a energiei electrice, ceea ce inseamna ca o scadere a pretului gazelor va duce si la o scadere a pretului energiei electrice. Mai mult, o scadere a pretului gazelor naturale va duce si la o scadere a pretului certificatelor de emisii de CO2, ceea ce va pune si mai tare presiune pe preturile de energie electrica, corelarea intre pretul certificatelor de CO2 si cel al energiei electrice fiind una foarte ridicata. Bineinteles, o iarna blanda va duce natural la un consum de energie electrica mai mic, deci la o cerere mai redusa pe pietele de energie, deci, la un pret mai mic al energiei electrice.

Cel de al doilea factor este gazoductul Nord Stream 2 (NS2) care se estimeaza a fi functional incepand din aceasta iarna (Decembrie 2021 – Ianuarie 2022). Recent, un simplu zvon legat de cantitati estimate a fi livrate prin NS2 incepand cu luna Decembrie 2021 a prabusit pentru cateva zile pretul gazului pe bursele europene cu aproxiamtiv 10%. Acest lucru spune multe despre tensiunea din piata de gaze naturale, care s-ar dezlantui in cazul unor vesti foarte optimiste legate de acest gazoduct. Exista insa si voci care sunt de parere ca NS2 nu va influenta semnificativ aprovizionarea cu gaze a Europei in aceasta iarna, intrucat mai degraba ar inlocui doar cantitati care ar fi fost livrate altfel prin alte conducte utilizate de regula. Si cum aratam mai sus, miscarile pretului pentru gaze vor fi transpuse in o oarecare masura si in pretul energiei electrice.

Asadar, acesti doi factori care influenteaza preturile energiei electrice pot fi principalii dictatori in perioada urmatoare. De ce sunt importanti? Pentru ca pot fi foarte utili in stabilirea strategiei de achizitie a energie electrice pentru consumatorii mari care urmeaza sa incheie noi contracte in perioada urmatoare.