Stiri

Fii la curent cu noutatile din energie

Scumpiri ale energiei electrice de la 01.07.2017

Conform comunicatului de presa al ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) din data de 23.06.2017, incepand cu 01.07.2017, energia electrica furnizata in regim reglementat clientilor casnici va beneficia de o reducere de 5,16%, ceea ce ar putea parea o veste buna pentru populatie. Insa, daca luam in calcul ca aceasta componenta reprezinta, incepand cu 01.07.2017 (datorita calendarului de liberalizare a pietei de energie), doar 10% …

citește mai mult

Noi preturi la energie incepand cu 01.01.2017

Incepand cu 01.01.2017 au intrat in vigoare o serie de modificari ale valorilor unor tarife din factura de energie electrica a fiecarui cetatean. Componentele care au suferit modificari sunt tariful de distributie a energiei electrice, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, tariful pentru energia reactiva, precum si valoarea certificatelor verzi (daca doresti sa vezi componentele facturii de energie viziteaza pagina http://www.platforma-de-energie.ro/factura-de-energie/).

citește mai mult

„Capcanele” ofertelor de energie

Postam acest articol pentru ca dorim sa fii bine documentat despre preturile la energia electrica, astfel incat sa poti face o alegere buna in ceea ce priveste furnizorul de energie. Dupa cum poti citi pe site-ul www.platforma-de-energie.ro, cea mai importanta componenta a facturii de energie electrica la schimbarea furnizorului este pretul energiei electrice active, adica a energiei pe care efectiv o consumi si care este inregistrata de contorul tau. Restul componentelor sunt fixe, indiferent de furnizor si au valori stabilite de catre autoritati (ANRE).

citește mai mult

Cat plateste pe energie un consumator casnic?

In continuare vom incerca sa explicam care este pretul platit de catre un consumator casnic pentru energia consumata, in cazul in care acestuia is e furnizeaza energie electrica de catre un furnizor de ultima instanta (FUI), cum sunt ENEL, CEZ, EON, si ELECTRICA.

Sa consideram un caz concret, un locuitor din Bucuresti, care are un contract de furnizare cu Enel si a ales tariful MONOM JT CU REZERVARE (cel mai uzual tip de tarif pentru casnici). Incepand cu 01.01.2016, pretul energiei pentru consumatorii casnici este de 40% tarif reglementat si 60 % tarif CPC (componenta piata concurentiala).

citește mai mult

Vor scadea tarifele de distributie a energiei electrice?

Pe site-ul ANRE au fost publicate proiectele de ordine referitoare la valorile tarifelor de distributie a energiei electrice (unele din cele mai mari componente ale facturii de energie), care se doresc a intra in vigoare incepand cu 01.01.2016 – link mai jos.

Tendinta principala care este usor vizibila in cadrul acestor proiecte este aceea de scadere a valorii tarifelor de distributie. Asta inseamna o posibila scadere a valorii totale a facturii la consumatori.

citește mai mult

O noua scadere a subventiei la energie pentru consumatorii casnici

In cazul in care nu stiati, o parte din pretul energiei electrice consumate in scopuri casnice/rezidentiale este subventionata de stat. Despre asta este vorba in procesul de liberalizare a pietei de energie, scaderea subventiei acordate. Aceasta scadere, conform programului de liberalizare, se intampla periodic, o data la 6 luni. Practic la fiecare 6 luni subventia scade cu 10%, pana va disparea complet, incepand cu anul 2018.

citește mai mult